Ali Hamaney Öldü mü? Ali Hamaney Kaç Yaşında? Ölürse Yerine Kim Geçecek?

Ali Hamaney Öldü mü? Ali Hamaney Kaç Yaşında? Ölürse Yerine Kim Geçecek?.... İran dini liderinin, kötüleşen sağlık sorunları yüzünden halka açık buluşmalara ara verdiği belirtildi. Doktorların, Hamaney'i 24 saat izlediğine dikkat çekildi. Merak edilen isimlerden olan Ali Hamaney araştırılıyor. Ali Hamaney kaç yaşında? Nasıl dini lider oldu? Ölürse yerine kim geçecek?

ABD basını, İran dini lideri Ali Hamaney'in sağlık durumuyla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya attı.

Hamaney'in sağlığının kötüleştiği ve bir doktor ekibinin gözetimi altında olduğu öne sürüldü.

Halka açık buluşmaları iptal etti

Haberini Hamaney'in sağlık durumunu bilen dört kişiye dayandıran New York Times, "Hamaney, ciddi bir hastalığın ardından, geçen hafta tüm toplantıları ve halka açık buluşmaları iptal etti." dedi.

Konuyla ilgili kaynakların, "83 yaşındaki Hamaney, aşırı mide ağrıları ve yüksek ateş sonrası geçen hafta bağırsak tıkanıklığı nedeniyle ameliyat oldu." dediği aktarıldı.

"Hamaney, 24 saat izleniyor"

Hamaney'in, ev ve ofis kompleksinde kurulan klinikte ameliyat olduğu kaydedilerek, "Bir doktor ekibi tarafından 24 saat izleniyor." denildi.

İran dini liderinin sağlık durumuyla ilgili başka bir kaynağın da "Hamaney'in durumu geçen hafta kritikti, ancak düzeldi ve şu anda dinleniyor." şeklindeki ifadesine yer verildi.

"Doktorları endişeleniyor"

Aynı haberde, "Doktorları, onun yatakta bile oturamayacak kadar zayıf olduğundan endişeleniyor. Hamaney, yaklaşık iki hafta önce Meşhed'e gitti.

Hamaney'in seyahatinin ayrıntılarını bilen birine göre, yaşı göz önüne alındığında, bu son yolculuğu olabilir. Tahran'a döndükten kısa bir süre sonra hastalandı ve durumu geçen hafta boyunca kötüydü." ifadeleri kullanıldı.

ALİ HAMANEY KİMDİR?

Seyyid Ali Hüseyni Hamenei (Farsça: سید علی حسینی خامنه‌ای, d. 17 Temmuz 1939; Meşhed), İran'ın dini ve siyasi yüce lideri.

Resmi web sitesine göre Hamenei, Muhammed Rıza Pehlevi'nin saltanatı sırasında üç yıl sürgüne gönderilmeden önce altı kez tutuklandı.

İran devriminin Şah'ı devirmesinden sonra, Haziran 1981'de sağ kolunu felç eden bir suikast girişiminin hedefi oldu. Hamenei, 1980'lerde İran-Irak Savaşı sırasında İran'ın liderlerinden biriydi ve şimdi kontrol ettiği ve komutanlarını kendisinin atadığı Devrim Muhafızları ile yakın ilişkiler geliştirdi. Devrim Muhafızları, ona karşı gelişen muhalefeti bastırmak için görevlendirildi.[4] Hamenei 1981'den 1989'a kadar İran'ın üçüncü cumhurbaşkanı olarak görev yaptı ve ilk Dini Lider Ruhullah Humeyni'nin yakın müttefiki oldu.

Ölümünden kısa bir süre önce Humeyni, vekil olarak seçtiği yerine gelecek olan Hüseyin Ali Muntazeri ile bir anlaşmazlık yaşadı, bu yüzden Humeyni öldüğünde halefi üzerinde anlaşmaya varılmadı. Uzmanlar Meclisi, 4 Haziran 1989'da 50 yaşındayken Hamenei'yi dini lider olarak seçti. Ekber Haşimi Rafsancani'ye göre Hamenei, Humeyni'nin ölmeden önce halefi olarak seçtiği adamdı. Hamenei, 14 Nisan 1979'dan beri Şah İsmail zamanında kurulan bir vakıf olan Astan Kuds Razavi'nin hizmetkarlarının başında bulunuyor.

Dini lider olarak Hamenei, İslam Cumhuriyeti'ndeki en güçlü siyasi otoritedir. İran devletinin başı, silahlı kuvvetlerinin başkomutanıdır ve İran'da hükümetin ekonomi, çevre, dış politika, ulusal planlama ve benzeri birçok alanda temel politikaları hakkında kararnameler çıkarabilir ve nihai kararları alabilir. Kerim Secadpur'a göre, dini lider olarak Hamenei, hükümetin yürütme, yasama ve yargı organlarının yanı sıra ordu ve medya üzerinde doğrudan veya dolaylı kontrole sahip. Uzmanlar Meclisi, cumhurbaşkanlığı ve İran Parlamentosu için seçilecek olan tüm adayların başvuruları, üyeleri doğrudan veya dolaylı olarak İran Dini Lideri tarafından seçilen Anayasa Koruma Konseyi tarafından incelenir. Ayrıca, Anayasa Koruma Konseyi'nin Hamenei tarafından emir verildikten sonra belirli kişilere yönelik yasağını tersine çevirdiği durumlar da oldu.

Hamenei'nin saltanatı sırasında büyük protestolar oldu; 1994 Kazvin protestoları, 1999 İran öğrenci protestoları, 2009 İran seçimleri gösterileri, 2011–2012 İran protestoları, 2017–2018 İran protestoları, 2018–2019 İran genel grevleri ve 2019-2020 İran protestoları. Gazeteciler, blogcular ve diğer kişiler İran'da dini lider Hamenei'ye hakaret suçlamasıyla, genellikle dine hakaret suçlamalarıyla bağlantılı olarak yargılandı. Cezaları arasında kamçılama ve hapis cezası vardı; bazıları ise gözaltında öldü. İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak Hamenei, 2003 yılında her türlü kitle imha silahının üretimini, stoklanmasını ve kullanılmasını yasaklayan bir fetva yayınladı.

3 Haziran 1989 tarihinde Ayetullah Humeyni'nin vefat etmesi üzerine, 4 Haziran 1989 tarihinde Haşimi Rafsancani'nin tavsiyesi ile Uzmanlar Meclisi tarafından dini lider seçildi. Seçilmesine hocalarından olan eniştesi Şeyh Ali Tehrani ve Ayetullah Ali Montazeri karşı çıktı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı

Başa dön tuşu