Yazar Selman Rüşdi Kimdir? Şeytan Ayetleri Kitabı Ne Anlatıyor?

Yazar Selman Rüşdi Kimdir? Şeytan Ayetleri Kitabı Ne Anlatıyor?... Hz. Muhammed'e hakaret içerikli "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Selman Rüşdi, New York'ta konferans verdiği sırada bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırı sonrasında gündeme gelen isim Selman Rüşdi merak ediliyor ve araştırılıyor.

İslam düşmanı ve Hz. Muhammed’e yönelik hakaretler içeren "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı, ABD'nin New York kentinde verdiği bir konferansta bıçaklı saldırıya uğradı.

Çok sayıda bıçak darbesi alan Selman Rüşdi'ye ilk müdahale sahnede yapılırken saldırganın gözaltına alındığı aktarılıyor.

Selman Rüşdi (Hintçe: सलमान रश्दी; d. 19 Haziran 1947, Bombay, Hindistan), Hint asıllı Britanyalı yazar ve romancı.

Romanlarının çoğu Hindistan'ı konu alır. Anlatımı, mit ve fanteziyi gerçeklik ile iç içe geçiren bir tarzdır. Bunun yanında Günter Grass, Mihail Bulgakov gibi isimlerden de etkilenmiştir. Booker ödülü yanında birçok ödül sahibidir.

Selman Rüşdi, Urduca ve İngilizce konuşan Müslüman bir ailenin oğlu olarak 1947'de (bağımsızlıktan iki ay önce) Bombay'da doğdu. 1961'de lise eğitimi için Birleşik Krallık'a gönderilen Rüşdi'nin ailesi, 1964'te diğer Müslümanlarla birlikte zorunlu olarak Pakistan'a göç etti ve Karaçi'ye yerleşti.

Cambridge'de tarih eğitimi gören Rüşdi, fantastik bir bilimkurgu denemesi olan ilk romanı Grimus (1975) ile eleştirmenlerin dikkatini çektikten sonra, Geceyarısı Çocukları (Metis, 2000) romanıyla (1981 Booker, 1982 James Tait Black, 1993 Booker of Bookers ödülleri) dünya çapında ün kazandı. Hindistan tarihi ve politikasına eleştirel yaklaşımı nedeniyle Hindistan'da yasaklanan bu romanı, bu kez Pakistan'da aynı akıbete uğrayan Utanç (Metis, 2005) izledi. Nikaragua anılarını aktardığı The Jaguar Smile'ın (1987, Jaguar Gülüşü, Pencere, 1989) ardından yazdığı The Satanic Verses (1988, Şeytan Ayetleri) ile 1988 Whitbread ödülünü kazandıysa da Müslümanlığa hakaret ettiği gerekçesiyle kitap Hindistan ve Güney Afrika'da yasaklandıktan sonra Humeyni tarafından yazar hakkında ölüm fetvası verildi.

ŞEYTAN AYETLERİ

Şeytan Ayetleri (İngilizce: The Satanic Verses), Hint asıllı İngiliz yazar Selman Rüşdi'nin romanı. İlk baskısı 26 Eylül 1988'de Birleşik Krallık'ta yapılmıştır. Birçok İslam ülkesinde yasaklanan kitabın yazarı hakkında İran'da Humeyni tarafından ölüm fetvası verilirken Fransa devleti tarafından onur ödülü ve İngiliz Kraliçesi tarafından şövalyelik nişanı verilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu