Emrah Safa Gürkan Kimdir? Kim Milyoner Olmak İster?

Emrah Safa Gürkan Kimdir? Kim Milyoner Olmak İster?...Kim Milyoner Olmak İster bilgi yarışmasının 4 Eylül Cumartesi günü yayınlanan bölümünde sorulan sorunun cevabı izleyiciler tarafından merak edildi. Bir çok izleyici Kim Milyoner olmak ister sorusunun cevabını internette araştırdı. Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasına katılan Emrah Safa Gürkan Kimdir?

981 yılında Değirmendere'de doğdu. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun olduktan sonra (2003), aynı üniversitede Halil İnalcık'ın danışmanlığında yazdığı Ottoman Corsairs in the Western Mediterranean and Their Place in the Ottoman-Habsburg Rivalry, 1505-1535 adlı tez ile yüksek lisans diplomasını aldı (2006). Ardından Georgetown Üniversitesi'nde Gábor Ágoston ile yazdığı Espionage in the 16th Century Mediterranean: Secret Diplomacy, Mediterranean Go-Betweens and the Ottoman-Habsburg Rivalry başlıklı tez ile doktor unvanını aldı (2012).

Osmanlıca, Fransızca, İtalyanca, İngilizce, İspanyolca, Latince, Almanca, Katalanca, Portekizce ve Farsça kaynakları bir arada kullanarak Yeniçağ Avrupa ve Akdeniz tarihi üzerine uzmanlaşmaktadır. İstihbarat, korsanlık, kölelik, ihtida, gemi teknolojisi, Osmanlı – Avrupa ilişkileri ve Akdeniz denizciliği gibi konular üzerine Türkçe, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca ve Almanca makaleleri bulunan Gürkan'ın 2017'de çıkan ilk kitabı Sultanın Casusları: 16. Yüzyılda İstihbarat, Sabotaj ve Rüşvet Ağları (İstanbul: Kronik, 2017) 2018'de Türkiye Bilimler Akademisi tarafından Bilimsel Telif Eser Ödülü'ne layık görülmüştür.[3] Kitabın Pál Laura tarafından yapılan Macarca tercümesi 2020 yılında Gondolat Yayınevi tarafından basılmıştır. Gürkan'ın ikinci monografı Sultanın Korsanları: Osmanlı Akdenizi’nde Gazâ, Yağma ve Esaret, 1500 – 1700'i (İstanbul: Kronik, 2018), genel okuyucu için yazdığı Bunu Herkes Bilir: Tarihteki Yanlış Sorulara Doğru Cevaplar (İstanbul: Kronik, 2020) takip etmiştir.

Zeynep Nevin Yelçe ile gerçekleştirdiği Osmanlı İmparatorluğu ve 16. Yüzyılın İlk Yarısında Akdeniz’de Haber Dolaşımı adlı TÜBİTAK projesinin yanı sıra, İspanya Kültür Bakanlığı tarafından fonlanan La otra Europa: Individuos y grupos de la Europa oriental y del imperio safaví en España y la América española de la edad moderna ve Avrupa Birliği Bilim ve Teknoloji'de İşbirliği denetimindeki Islamic Legacy: Narratives East, West, South, North of the Mediterranean (1350-1750) adlı projelerde araştırmacılık yapmaktadır.

2018 yılında 14. Kadir Has Ödülleri'nde Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü'ne layık görüldüğü gibi, gene aynı sene Türkiye Bilimler Akademisi'nin verdiği Üstün Başarılı Genç Bilim Adamı Ödülü’ne hak kazanmıştır. Ottoman History Podcast'ın iki kurucu editöründen biri olan Gürkan, aynı zamanda bir YouTube kanalı olan FluTV'de İlker Canikligil ile Olmaz Öyle Saçma Tarih adlı programı yapmıştır. Kanal D'de yayınlanan Fatih ve Netflix'te yayınlanan Rise of Empires: Ottoman dizilerinin danışmanlarındandı. Halen Youtube'da "Omnibus" isimli kişisel kanalında içerik üretmektedir.

Emrah Safa Gürkan Kimdir? Kim Milyoner Olmak İster?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu