Damla Sakızı Nedir? Damla Sakızı ile Neler Yapılır?MasterChef Türkiye

Siz bakmayın onun öyle minicik olduğuna. Boyutlarından büyük faydaları var damla sakızının. Mesela;

- Mide rahatsızlığı çekenlerin (özellikle reflü ve gastrit) şikayetlerini azaltır. Sabahları birkaç saat damla sakızı çiğneyerek ya da sütünüzün içine damla sakızını ezip, koyarak tüketebilirsiniz.

- Şikayetlerinizi azaltmak için damla sakızı toz haline getirip, bir kaşık balla karıştırarak tüketebilirsiniz.

- Antiseptik özelliğe sahiptir. Bu nedenle birçok ilacın içinde de kullanılır.

- Diş sağlığına büyük katkı sağlar. Diş kanamalarını azaltır, dişlerin daha sağlıklı ve beyaz olmasına destek olur. Diş etlerini güçlendirir.

- Ağız kokularını geçirmede etkisi büyüktür. Çiğneyeceğiniz damla sakızı, ağzınızdaki kokuları geçirmeye yardımcı olur.

- İdrar söktürücü etkisi bulunur, böbrekler üzerindeki baskının azalmasına destek olur.

- Hipertansiyon, öksürük ve sarılık tedavisinde de damla sakızı etkin bir şekilde kullanılır.

- Bronşları açar, göğsü yumuşatır. Astım gibi solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.

- Kokusu ile zihni açar.

- Birçok krem ve şampuanın içinde kullanılarak cildin güzelleşmesine, saçların daha sağlıklı olmasına katkı sağlar.

Diş macununun içinde bile var: Damla sakızı nerelerde kullanılır?

Yararlarıyla ''Ona da mı yarıyormuş?'' dedirten damla sakızının siz bir de kullanım alanlarını duyun. İlk kullanım alanı en bilineni tabii. Mutfaklarımız. Mutfaklarımıza Ege esintileri getiren damla sakızı, ezilerek tatlıların, yemeklerin, keklerin ve pastaların içine konuluyor. Aynı zamanda macunu ve reçeli de yapılıyor. Bu şekilde de yemeklerimizin, tatlılarımızın içine misler gibi giriyor. Başta kahve olmak üzere birçok içeceğin içinde aroma verici olarak kullanılıyor.

Kozmetik sektöründe de sık sık kullanılıyor damla sakızı. Güzel kokusu ile sabunların ana malzemelerinden biri oluyor. Parfümlerin tatlı notalarını vurgulamak için damla sakızından ya da damla sakızı yağından yardım alınıyor. Organik şampuanların içine giriyor. Say say bitiremediğimiz faydalarını, cildimizde ve saçlarımızda da gösteriyor.

Küf kokusunu gidermekte de etkin rol oynuyor kendileri. Sirkeli su ile temizlediğiniz dolaplarınızın içine pamuğa sarılı bir damla sakızı ya da vanilya koyduğunuzda birkaç gün içinde küf kokusundan kurtulmanıza yardımcı oluyor.

İlaç sanayinde de rastlıyoruz damla sakızına. Özellikle mide ilaçlarının içinde kullanıldığı söyleniyor. Her sabah, her akşam dişlerimizi temizlemek için elimizin gittiği diş macunlarının içinde de damla sakızı var. Antiseptik özelliğe sahip olduğu için birçok diş macunun içinde damla sakızı kullanılıyor. Farklı farklı kullanım alanlarıyla bir kez daha hayran kaldık damla sakızına.

Mis gibi ada kokar: Damla sakızlı tarifler

Tavuk Göğsü Tatlısı Tarifi

Doğanın ''Alın şu güzelliği mis gibi kullanın.'' diyerek bize armağan ettiği damla sakızının her şeyini bir güzel inceledik sizlerle. Hikayelerine tanık olduk. Yararlarını duyunca biz kez daha gönlümüze taht kurdu. Ama daha bitmedi. Şimdi sıcacık adalara, sakız ağaçlarının gölgesine ışınlanma vakti. Bir koşu evinizin mutfağına alalım sizi. Damla sakızlı tariflerle Ege kıyılarına gidip, keyif süreceğiz çünkü.

Damla sakızı, muhallebisinden yemeğine, kurabiyesinden reçeline kadar birçok tarife tadı ve kokusuyla eşlik ediyor. Hele ki söz konusu sütlü tatlılar ve kurabiyelerse... Mütevaziliği elden bırakalım. Verdiği koku, kıvam ve tatla bizce gayet iddialı. Malzemeler hazırsa çıkabileceğiniz en mis kokulu yolculuğa en önden biletiniz var. Yeriniz hazır, buyursunlar.

Damla sakızlı kurabiye tarifi

Onun en çok yakıştığı tariflerin başında hiç şüphesiz damla sakızlı kurabiye geliyor. Yumuşacık, bol tereyağlı bir hamuru olan damla sakızlı kurabiye, henüz pişme aşamasındayken içimizi huzurla doldurmaya yetiyor.

Yanına demli bir çayla yenmeye başladığında ''Sevgili damla sakızı, seni hep kurabiye olarak görmek istiyoruz.'' dedirtiyor

Damla sakızlı muhallebi tarifi

Süt, un ve şekerin bilinen en klasik birlikteliği olan muhallebi, içine damla sakızının girmesiyle adeta boyut atlıyor.

Minik mucizemiz, muhallebinin kıvamını toparlıyor, tadına tat katıyor. Siz marketten alınan hazır pudingleri boşverin. Eşe, dosta, çocuğunuza, sevdiğinize ev yapımı damla sakızlı muhallebiler armağan edin.

Dondurma tarifi

Yaz sıcağının kapımıza dayandığı günlerde en güzel kaçış yolumuzdu dondurma. Çocukken cebimizdeki bozukluklara göre birkaç top yediğimiz sütlü dondurmaların tadını çok az şeye değişirdik. Büyüdükçe de kurallarımız değişmedi. Dondurma hala başımızın tacı. İçine damla sakızı girince daha bir şahanedir kendileri.

Sakızlı lorlu incir tatlısı tarifi

Tatlıyla tuzlu bir arada nasıl mı gider? Seve seve anlatıyoruz. Lorun hafif tuzlu tadının, sütte bekletilerek yumuşatılan incirlerle buluştuğunu hayal edin. Bununla kalmayıp, bol sakızın, bademin, nanenin işin içine girdiğini düşünün. Mini mini lezzet patlamaları garanti olmaz mıydı?

Damla sakızlı ahtapot tarifi

Gün batımına karşı kurulmuş minik bir sofra... Sofranızda Ege’nin hafif mi hafif mezeleri var. Hoş sohbetiniz var, sevdikleriniz var. Huzurunuzun orada, ağzınızın tadı yerinde. Mis kokusu ve tadıyla bir eşlikçiniz daha var. O da damla sakızlı ahtapot.

Sultan lokumu tarifi

Yok, yok. Bu öyle bildiğiniz uzun uzun uğraşmalı, bol pudra şekerli lokumlardan değil. Saray eşrafını dahi kıskandıracak yumuşaklıkta, daha hafif, daha lezzetli... En sevdiğiniz muhallebiyi, damla sakızıyla buluşturun. Oldu bu iş. Ağızlar tatlı, yüzler gülüyor.

Baharatlı domates reçeli tarifi

Şaşırmayın. Domatesin bile reçeli olur. Hem de bal gibi olur, afiyet olur. İçine minik bir damla sakızı attınız mı, tadına şiirler bile yazarsınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu