Bolu Depremi İstanbul'u Etkiler mi? Bolu Fayı Marmara'ya Bağlı mı?

Bolu Depremi İstanbul'u Etkiler mi? Bolu Fayı Marmara'ya Bağlı mı?... Son günlerde en çok konuşulan konu olan deprem olayları yaşanmaya devam ediyor. Yurdun dört bir yanı sallanırken son olarak Bolu'dan 4.8'lik deprem haberi geldi. Peki Bolu'da yaşanan deprem İstabul'u etkiler mi? Marmara fay hattı ile bağlantısı ne?

Avrupa Sismoloji Merkezi'nin verilerine göre Bolu merkezli 4,8 büyüklüğünde bir deprem oldu. Deprem İstanbul'daki birçok vatandaş tarafından da hissedildi.

Bolu'da 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Kocaeli ve Sakarya başta olmak üzere birçok ilden hissedildi.

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre deprem saat 13.55'te Bolu Merkez'de oldu. Deprem, 8 kilometre derinlikte gerçekleşti.

"MARMARA DEPREMİNİ TETİKLEMEZ"

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremden sonra şu açıklamayı yaptı:

"Kuzey Anadolu Fayı'nın biraz kuzeyinde başka bir kolda meydana gelen deprem. O nedenle büyük deprem oluşturması ihtimali yok. Çok büyük deprem beklenmiyor. 4,8'lik bir deprem büyük depremi tetiklemez."

BOLU DEPREM BÖLGESİ Mİ?

AFAD’ın hazırladığı deprem risk haritasına göre, Bolu deprem afeti açısından birinci riskli bölgeler arasında yer alıyor. Bolu dışında birinci riskli bölgede yer alan diğer iller ise; “İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt” olarak sıralanıyor.

BOLU FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

Jeoloji Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Atilla Yılmaz’ın yaptığı son açıklamaya göre, Bolu pek çok aktif fay hatlarının olduğu bir yerde kurulu. Tam üç ayrı fay hattı üzerinden geçtiği bilinen Bolu için, uzman isim, son açıklamasında; “Sadece kent merkezi de değil Mudurnu ve Gerede’de aktif faylar yer alıyor. Kasaplar, Dağkent ve Bürnük fayı. Bunların kent merkezi içinden geçtiği düşünülüyor. Ancak net bir şekilde ortaya koyulabilmesi için daha önce de söylediğim gibi paleosismoloji çalışmaları yapılması gerekiyor” ifadelerini kullanmış bulunuyor. İmar açısından durumu da değerlendiren Yılmaz, şu ifadeler ile uyarılar yapıyor:

“Gündeme gelen fay yasası ile ilgili bizim odamızın ciddi çalışmaları oldu. Bu çalışmalar neticesinde Bolu merkezden üç adet aktif fay hattı var. Bu aktif faylar ciddi hasarlara yol açabilecek faylar. Bolu kent merkezinde toplam 26500 konutun 936’sının fay zonları üzerinde olduğunu tespit ettik. Bu fay yasası ile ilgili bu konutlar nasıl taşınacak nasıl yapılacak bunlarla ilgili olarak da şunları söylemek isterim. Bu faylar kent merkezi içerisinden geçiyor.”

Kaynak: Bolugundem.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu