Araç ve Ev Satışında Yasak !Fiyatlar Geri Çekilecek

Gayrimenkul ve Motorlu Kara Taşıtları'nın ticaretine ilişkin yönetmelik değişti. Gayrimenkul ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde, açık kimliğin gizlenerek ilan verilmesi yasaklandı. Peki konuyla ilgili araç satıcıları ne diyor? İşte detaylar...

Araç ve ev satışında yeni yasak Fiyatlarda geri çekilmeler başladı

Gayrimenkul ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde ismin gizlenerek ilan verilmesi yasaklandı. Peki konuyla ilgili araç satıcıları ne diyor?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “Ticaret Bakanlığımız yayınladığı yönetmelikle beraber taşınmaz ve motorlu araç ilanı verilirken, 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren kişinin kendisine, eşine veya birinci ve ikinci dereceden akrabalarına ait olmayan araçların ilan sitelerinde paylaşılmasına engel getirdi.

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada düzenlemenin amacının, kapora dolandırıcılığı gibi ticari mağduriyetlere yol açan sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyatlamaların önüne geçilmesi ile ilan ve bilgi kirliliğinin ortadan kalkması olduğunu açıkladı.

Bizlerin kanaatine göre tüm bunların yanında en büyük yararlarından bir tanesi de, kayıt dışı otomobil ticaretinin bir başka kanalının engellenmesi oldu. Zira kişiler 3 araç kuralını delebilmek için yakın çevrelerinin üzerine ruhsat kaydı yapıyor ve bu şekilde kayıt dışı ticaretine devam ediyordu.

ARAÇ SATIŞINDA ‘RESMİ YETKİ’ DÖNEMİ!

Bu kararla birlikte aracı satacak kişiler, araç sahibinden Bakanlığın belirleyeceği vekalet gibi sistemler üzerinden resmi yetki alacak ve bu sayede yaptığı bizzat işlemler ve başkası adına yaptığı işlemler sürekli kayıt ve denetim altında olacak. Dolayısı ile kayıt dışı ticaret maksatlı bu uygulamaları yapanların tespiti oldukça kolaylaşacak.

Bir diğer yeni düzenleme de otomobil satıcılarına getirildi. Buna göre otomobil satıcıları konsinye olarak tabir edilen 3. kişilerin araçlarını satmak üzere internet ortamında paylaşmak istediği takdirde araç sahibinden resmî yetki almasının yanı sıra, Ticaret Bakanlığı’nın tahsis ettiği yetki belgesinin de olması ve doğrulaması gerekmektedir. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) olarak bu konu üzerinde bir süredir çalışmalar yürütüyor ve Bakanlığımıza hem yazılı hem de sözlü raporlar sunuyorduk.

‘SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİ MEMNUN ETMEKTEDİR’

Bizlerin yürüttüğü çalışmalar ve Ticaret Bakanlığımızın bu yönde aldığı kararlar doğrultusunda ticari mağduriyetlere olan etkisi, sürece yetki belgesinin dahil edilmesiyle yetki belgesinin önemini arttırılması, spekülatif fiyatların önüne geçilmesi ve en önemlisi en büyük satış kanalı olan internet platformları üzerinde kayıt dışı ticareti olumlu manada etkiyecek olması sebebiyle, 6+6 yönetmeliğinin güncellenen diğer tüm maddeleri ile birlikte bu düzenleme de biz sektör temsilcilerini oldukça memnun etmektedir.

Temmuz ayında kapsamı genişletilen 6+6 yönetmeliği ve sıfır araçta yaşanan bollaşma ile fiyatlardaki balon söndürüldü. Şu an ikinci el otomobil fiyatlarında herhangi bir artış söz konusu değil.

Bunun yanında istenen spekülatif fiyatlar da geri çekilmeye başlandı. Şu an için ikinci el otomobilde satış adedi olarak bir durağanlık söz konusu. Sıfır otomobilde de birkaç ay içinde satış adetlerinde düşüşler görebiliriz. Sıfır otomobil fiyatları artmadığı takdirde, düşük talebin etkisiyle de fiyatlar sabit kalacak veya kabul edilebilir ölçüde artacaktır.

Öte yandan fiyatlar artsa dahi düşük talep sebebiyle artan stok ve ticari faaliyetlerin sürmesi adına sıfır otomobilde avantajlı yıl sonu/yılbaşı kampanyaları düzenlenebilir. İkinci el otomobilde de benzeri şekilde düşük talep ortamında fiyatlar artsa dahi ticaretin sürmesi adına fiyatlarda kolaylıklar sağlanabilir. Otomobil almak isteyen vatandaşlarımız bütçeleri ve ihtiyaçları doğrultusunda süreci takip ederek karar verebilirler.

Cezalar Bakanlıklarımızın kanun ve hukuk çerçevesinde belirlediği usullere göre uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra aslında önemli olan denetimlerin sıkı ve bu doğrultuda caydırıcı olmasıdır. Ticaret Bakanlığımız konu üzerinde kararlılıkla ilerlemekte sıkı denetimler uygulamaktadır. Önümüzdeki süreçte alınan bu kararların olumlu karşılıklarının kalıcı olması adına denetimlerin her alanda daha da yoğun olacağını söyleyebiliriz. Bizlerin de bu konuda beklentisi denetimlerin şu an olduğu gibi önümüzdeki süreçte de yoğun olarak devam etmesidir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu