Joe Biden ABD’nin 46. başkanı oldu!

ABD’yi dört yıl yönetecek başkanı seçmek için 150 milyondan fazla insan 3 Kasım’da sandığa gitti. Associated Press (AP) haber ajansı, 284 delegeye ulaşan Demokrat aday Joe Biden’ın ABD’nin 46. başkanı olduğunu duyurdu. Joe Biden, yaptığı açıklamada, “Beni seçmenizden dolayı onur duyuyorum, önümüzde zor bir yıl var” mesajını verdi.

Milyonlarca Amerikalı 3 Kasım’da ülkenin yeni liderini belirlemek için sandık başına gitti. Seçim gününden önce kullanılan oy sayısı 100 milyonun üzerindeydi. Seçim günü 50 milyon civarında insan oyunu kullandı.

4 gündür süren oy sayımlarının sonunda Pensilvanya’dan gelen haberle ABD’nin yeni başkanı belli oldu. 

AP: JOE BIDEN ABD’NİN 46. BAŞKANI OLDU
Seçimlerin en kritik eyaletlerinden biri 20 delegesi bulunan Pensilvanya’ydı. ABD medyası, Biden’ın Pensilvanya’yı da alarak 284 delegeye ulaştığını bildirdi. Associated Press (AP) haber ajansı da, 284 delegeye ulaşan Biden’ın ABD’nin 46. başkanı olduğunu duyurdu.

Joe Biden yaptığı açıklamada, “Beni seçmenizden onur duyuyorum, önümüzde zor bir yıl var. Size söz veriyorum bütün Amerikalıların başkanı olacağım. Bana olan inancınızı koruyacağım” mesajını paylaştı.

ABD Başkanı Trump öndeyken oy sayımlarının durdurulması için mahkemeye başvurmuştu. Trump’ın geriye düştüğü Michigan ve Wisconsin’de oy sayımının durdurulması talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Trump gerekirse Yüksek Mahkemeye kadar gideceklerini duyurdu. 

ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın dün akşama kadar önde götürdüğü, ancak posta oylarının etkisiyle Demokrat Joe Biden’ın bu sabah öne geçtiği Pensilvanya’daki oy sayımı yargıya taşındı.

3 Kasım’dan sonra seçim merkezlerine ulaşan posta oylarının sayılmaması için Yüksek Mahkeme’ye başvuran Cumhuriyetçi Parti, daha önce eyalet mahkemesi tarafından alınan “6 Kasım’a kadar ulaşan posta oyları sayılır” şeklindeki kararın geçersiz sayılmasını istiyor.

İşte dakika dakika seçimin ilk gününden bugüne kadar yaşananlar…

23:38 Biden’a Türkiye’den ilk tebrik mesajı Kılıçdaroğlu’ndan geldi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Amerika Birleşik Devletleri’nin 46. Başkanı olarak seçilen Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris’i tebrik ederim. Türkiye – ABD arasındaki dostluğun ve stratejik müttefiklik ilişkilerimizin güçlenmesini dilerim” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu