İlter Türkmen Kimdir? İlter Türkmen Hayatını Kaybetti!

İlter Türkmen Kimdir? İlter Türkmen Hayatını Kaybetti!... Uzun dönem devletin üst kademelerinde görevlerde bulunan isim olan İlter Türkmen 6 Temmuz Çarşamba günü hayata veda etti. Birçok siyasinin taziye paylaşımında bulunduğu İlter Türkmen merak edilen ve araştırılan isim oluyor. İlter Türkmen kimdir? Kaç yaşında vefat etti? Hangi dönem bakanlık yapmıştı? İşte detaylar:

Dışişleri Bakanlığı, eski Dışişleri Bakanı İlter Türkmen'in hayatını kaybettiğini duyurdu.

1949 –1991 yılları arasında Bakanlığımızda görev yapan, Dışişleri Eski Bakanlarından, eski Müsteşar, Yunanistan, Sovyetler Birliği ve Fransa ile Birleşmiş Milletler Nezdinde (New York ve Cenevre) Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi sıfatıyla Devletimizi temsil eden, İlter Türkmen  6 Temmuz 2022 tarihinde hayatını kaybetti.

Bakanlıktan başsağlığı mesajı:

"Merhum Bakanımızın cenazesi 8 Temmuz 2022 Cuma günü İstanbul Teşvikiye Camii’nde cuma namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecektir.

Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dileriz"

İLTER TÜRKMEN KİMDİR?

İlter Türkmen (8 Kasım 1927, İstanbul), diplomat.

Galatasaray Lisesi ve 1949 yılı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur.

1949 yılında girdiği Dışişleri Bakanlığı'nda çeşitli görevler aldı. 1967 yılında Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreter yardımcılığı, 1968 yılında Atina Büyükelçiliği, 1972'de Moskova Büyükelçiliği, 1975 yılında Birleşmiş Milletler nezdinde Daimi Temsilci görevlerinde bulundu, Temmuz 1980 tarihinde Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği görevine (Müsteşarlık) getirildi. 12 Eylül Darbesi'nden sonra kurulan Bülend Ulusu hükûmeti'nde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

1983 yılında Birleşmiş Milletler Cenevre Daimi Temsilcisi, 1985 yılında Birleşmiş Milletler New York Daimi Temsilcisi, 1988 yılında Paris Büyükelçisi olarak görev yapmış ve 1991 yılında emekli olmuştur. Emekliliğini takiben 1991-1996 yılları arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı unvanı ile Filistin Mültecilerine Yardım Teşkilatı Genel Komiseri olarak uluslararası bir görevde çalıştı.

1995 genel seçimlerinde MHP'den İzmir milletvekili adayı olmuş fakat seçilememiştir. Bir dönem Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde ders verdi.

Millî Emniyet Hizmeti Reisi Korgeneral Behçet Türkmen'in oğludur. Fatma Mina Özdoğancı ile olan evliliğinden Pembe Lale Apa ve Güner Türkmen isimli iki çocuğu olan İlter Türkmen, hâlen Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Füsun Türkmen ile evlidir.

İlter Türkmen Kimdir? İlter Türkmen Hayatını Kaybetti!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu