El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri Öldürüldü mü?

El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri Öldürüldü mü?... Eymen Zevahiri kaç yaşındaydı? Zevahiri aslen nerelidir?

Ameraika basını, El Kaide'nin Usame Bin Ladin'den sonraki lideri Eymen El-Zevahiri'nin CIA’in Afganistan’da insansız hava aracı ile düzenlediği saldırıda öldürüldüğünü duyurdu.

ABD'nin Beyaz Saray yetkilileri bu bilgiyi henüz teyit etmezken, basın kuruluşları haberlerini isimlerini vermedikleri ABD’li yetkililere dayandırdı.

Beyaz Saray Pazartesi günü Afganistan'daki bir hedefe yönelik "başarılı" bir operasyon gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın TSİ. 00.30’da ekranların karşısına geçerek, operasyonun detaylarını açıklaması bekleniyor.

CBS News, üç kaynağın El Kaide liderinin öldürüldüğünü doğruladığını söyledi.

Diğer ABD merkezli basın kuruluşları New York Times, Washington Post ve CNN de isimlerini belirtmedikleri kaynaklara dayanarak Zevahiri'nin öldürüldüğünü bildirdi.

2011'de ABD güçlerinin Usame bin Ladin'i öldürmesinin ardından El Kaide’nin başına Zevahiri geçti. Zevahiri, yaklaşık 3.000 sivili öldüren 11 Eylül 2001 saldırılarının beyni olmakla suçlanıyordu. 

Üst düzey bir ABD'li yetkili, Afganistan'daki "önemli" bir El Kaide hedefine karşı "başarılı" bir operasyon yürütüldüğünü açıkladı.

Yetkili, operasyonun hafta sonu gerçekleştiğini ve sivil can kaybının olmadığını da sözlerine ekledi.

Bir Taliban sözcüsü de Pazar günü Kabil'in bir yerleşim bölgesinde bir ABD insansız hava aracı saldırısının gerçekleştiğini bildirdi.

Bunu, uluslararası ilkelerin açık bir ihlali olarak nitelendirdi.

Sözcü, "Bu tür eylemler son 20 yılın başarısız deneyimlerinin tekrarıdır ve ABD’nin, Afganistan’ın ve bölgenin çıkarlarına ters düşmektedir” dedi.

Eymen Zevahiri Kimdir?

Eymen ez-Zevahiri, Mısırlı bir ilahiyatçı, genel cerrahi uzmanı, tıp doktoru. ve el-Kaide'nin şu anki lideridir. Daha önceden Mısır İslami Cihadı'nın emiriydi. Eşi ve altı çocuğundan üçü Afganistan'da 11 Eylül saldırılarının ardından, 2001 sonlarında gerçekleşen bir hava saldırısında öldürüldü.

Ancak öldü haberinden sonra birçok kez konuşmaları ve video kayıtları yayınlandı. 2 Mayıs 2011'de Usame bin Ladin'in ölümüyle birlikte El-Kaide'nin yeni lideri olduğu öne sürülmüş, bu 16 Haziran günü El-Kaide'den yapılan bir basın bildirisiyle doğrulanmıştı. 11 Eylül saldırılarından sonra ABD Dışişleri Bakanlığı ez-Zevahiri'nin yakalanmasını sağlayacak bilgiyi verene 25 milyon dolar ödül vadetmişti.


Eymen ez-Zevahiri, Kahire'de tıp okudu. Başarılı bir şekilde çalışmalarını 1974 yılında tamamladı. Üç yıl boyunca Mısır ordusunda cerrah olarak görev aldı. Bundan sonra Kahire'deki bir hastanede çalıştı. 1980 ve 1981 yıllarında Eymen ez-Zevahiri, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'ne yardım etmek amacıyla Pakistan'a gitti.


Eymen ez-Zevahiri, çok sayıda El-Kaide raporları dahil birkaç eserin yazarıdır. Arapça, İngilizce ve Fransızca konuşabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı

Başa dön tuşu