Dünya Çikolata Günü 7 Temmuz! Dünya Çikolata Günü Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?

Dünya Çikolata Günü 7 Temmuz! Dünya Çikolata Günü Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?... Her yıl 7 Temmuzda birçok ülkede kutlanan Dünya Çikolata Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Her yıl birçok etkinlikle kutlanan Dünya Çikolata Günü özellikle üreticilerin kampanyaları ile dikkat çekiyor.

Birçok kaynağa göre tarihçesi değişiklik gösteren bu özel gün çikolatanın ilk Avrupa'ya geldiği tarihle ilişkilendirilirken öte yandan Uluslararası Kakao Örgütü (International Cocoa Organization – ICCO) verilerinden derlediği bilgilere göre, dünya üzerindeki çikolata tüketiminin yarısı Avrupa'da gerçekleşiyor.

BUGÜN DÜNYA ÇİKOLATA GÜNÜ! NE ZAMAN VE NEREDE ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Çikolatayla ilgili olarak birçok ülkede farklı özel günler kutlanmaktadır. Her yıl 28 Ekim'de Amerika Birleşik Devletleri'nde bu gün kutlanmaktadır. Öte yandan ABD Ulusal Şekerlemeciler Birliği'ne göre Dünya Çikolata Günü 13 Eylül'de düzenlenmektedir…

Etkinlik kapsamında çikolata tüketilmekte; çikolatanın tarihine, faydalarına ilişkin bilgiler paylaşılmaktadır. Kesin olmamakla birlikte bazı kaynaklara göre bu günün kutlanması, çikolatanın 1550 yılında ilk kez Avrupa'ya gelmesi ile ilişkilendirilmektedir.

Bu tarih biraz da Çikolata Üreticilerinin satış amaçlı ortaya çıkarttığı bir durum olabilir...

Dünya genelinde çikolata tüketimine ilişkin medyada inceleme yapan Interpress'in Uluslararası Kakao Örgütü (International Cocoa Organization – ICCO) verilerinden derlediği bilgilere göre, dünyadaki çikolata tüketiminin yarısı Avrupa gerçekleşiyor. Avrupa'nın bu çikolata sevgili düşünüldüğünde günün 7 Temmuz olarak seçilmesi anlaşılabilir.

Türkiye ise Uluslararası Kakao Örgütü verilerine göre, 3.1 kg kişi başına çikolata tüketimi ile birçok Avrupa ülkesinin gerisindedir. Ülkemizde çikolata pazarının büyüklüğü geçen yıl artış kaydederken, Türkiye'de geçen yıl 237 bin ton çikolata üretimi yapıldığı belirlendi.

Çikolatanın Faydaları Nelerdir?

Tüketilebilen tüm gıdaları göz önünde bulundurulduğunda, insanlar tarafından en çok sevilen gıdanın çikolata olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Tarihinin binlerce yıl öncesine dayandığı bilinen çikolata, günümüzde yediden yetmişe herkes tarafından sevilen ve tüketilen bir gıda maddesidir. Çikolata kakao meyvesinden üretilir.

Sağlığa faydalı ve lezzetli bir besin olan çikolata, zihinsel ve ruhsal açıdan modunuzun yükselmesini sağlamaktadır. Bundan dolayı çikolata strese de iyi gelmektedir ve daha mutlu hissedilmesine yardımcı olmaktadır. Peki ya kalbiniz? Kalp işlevleri de dahil olmak üzere, beyin ve sinir sistemi fonksiyonlarını desteklemektedir. Ayrıca çikolata;

Beyin ve Sinir Sistemi Sağlığı: Antioksidan flavonoidler içeren çikolata bu sayede, beyin ve sinir sisteminin yaşa bağlı olarak körelmesini önlemekte ve serbest radikallerin vereceği hasara karşı korumaktadır. Ayrıca çikolata, beyindeki serotonin seviyesinin yükselmesine yardımcı olarak, beynin aktifliğini ve algılama gücünü artırmaktadır. Çikolatanın, Alzheimer gibi sinir sistemi bozukluğu hastalıklarının tedavisine yardımcı olduğu da düşünülmektedir.

Kalp Sağlığı: Epikateşin ve gallik asit gibi flavonoidler, kalp sağlığının özellikle de stres ve yaşa bağlı olarak gelişen durumlara karşı korunmasını sağlamaktadırlar. Kakaoda bulunan stearik asit, doymuş yağ asidi olmasına rağmen, kolesterol katkısı olmayan, hatta kalp krizi olasılığını azaltan bir bileşendir. Antioksidan özelliği sayesinde çikolata, kalbi serbest radikallerin zararlı etkisine karşı korumaktadır.

Anti-Stres Etki ve Mutluluk Kaynağı: Bir alkaloit olan kafein de içeren kakao, doğal bir uyarıcı ve canlandırıcıdır. Bundan dolayı çikolata çok iyi bir stres gidericidir ve anti-depresan etki göstermektedir. Rahatlatıcı etki gösteren ve triptofan adı verilen bir amino asit içeren kakao, stresin yatıştırılmasına da yardımcı olmaktadır.

Tansiyon Dengeleyici: Çikolatanın hammaddesi olan kakaoda bulunan flavonoidler, kandaki nitrik oksit seviyesinin artırılmasına yardımcı olarak, uygun kan basıncının korunmasını sağlamaktadır. Nitrik asit ise, kanın damarlar içinde pıhtılaşmasını ve yoğunluğunun artmasını önleyerek, kanın uygun şekilde akmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı da kan basıncının yani tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca çikolata, doğal bir diüretik yani idrar söktürücüdür. Bu özelliği sayesinde, yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlamaktadır. Kakaonun içeriğinde bulunan potasyum da tansiyonun düşürülmesinde etkilidir.

Kan Şekeri Düzenleyici Etki: Siyah ve şekersiz bir çikolata türü olan bitter, içeriğinde bulunan kafein sayesinde, kandaki şeker seviyesinin nötralize edilmesine yardımcı olmaktadır. Doğal bir uyaran olan kafein, safra salgısının ve insülinin uyarılmasını sağlamaktadır. Böylece kandaki şeker seviyesi dengelenmiş olmaktadır.

Dünya Çikolata Günü 7 Temmuz! Dünya Çikolata Günü Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu